Dom umieszczony pomiędzy dwiema warstwami betonu, niczym kanapka

Artykuł / Inspiracje

Ten niezwykły pod względem konstrukcji dom, znajduje się w zamkniętym osiedlu Quinta da Baroneza. Wiejska okolica położona 86 km od Itabtiba Sao Paulo w Brazylii. To Redux House, który został wykonany przez Studio mk27. Dom usytuowano na pochyłym terenie, na zachodnim skraju dużego lasu. Pod uwagę wzięto nie tylko kwestie zachowania przepięknych widoków, ale i ochronę środowiska naturalnego. Dzięki takiemu położeniu udało się zaproponować domownikom niesamowite widoki, których doglądać mogą dosłownie z każdego zakątka tego domu, nawet z wysuniętego daleko niczym w las, basenu. Malownicze widoki i zachód słońca, który odbija się w oświetlonym lampami LED basenie. Architekci w tym wykonaniu postawili na takie rozwiązania, które pozwalają cieszyć się naturą, dają złudzenie, że roślinność żyje znacznie dłużej, a wygodnie siedząc w swoim domu można ją podziwiać na każdym kroku.
Cały dom podzielono na coś w rodzaju pięciu segmentów. Trzy z nich wykonane głównie ze szkła, dzięki czemu oferują nieustannie krajobrazy natury. Z kolei dwa segmenty są zdecydowanie bardziej prywatne. Postawiono na nietypowe pod względem rozmiarów i instalacji wielkie żaluzje, które mogą zapewnić maksymalną prywatność w pokojach, dawać nieco cienia bądź wpuszczać do pomieszczeń maksimum naturalnego światła. Z tej konstrukcji wprost w czeluście lasu i natury wychodzi w głąb prostokątny, oparty na wspornikach basen. Oświetlenie LED powoduje, że nocą odbijają się krajobrazy przyrody, co daje spektakularny efekt. Podobnie, jak i inne widoki, które można podziwiać z dowolnego pomieszczenia i segmentu. Ten dom stanowi doskonałe zestawienie drewna i betonu. Gra świateł i cieni. Poziomie i pionowe płaszczyzny. Geometria, która w tym wydaniu staje się czymś absolutnie niesamowitym. Ten wyjątkowy projekt, to funkcjonalny dom mieszkalny, w którym znalazło się dosłownie wszystko, o czym mogli pomyśleć domownicy.