Earth House w Albanii

Artykuł / Inspiracje

Opisywanie takich perełek jak położony w malowniczej Albanii Earth House  to dla nas prawdziwa przyjemność. Wiele projektów przewiduje wymianę cieplną pochodzącą z ziemi, jednak nieliczne mogą się pochwalić tak artystycznym wykończeniem. Molos Group usytuowała tą wyjątkową rezydencję na zboczu trawiastego wzgórza. Dom wydaje się wyłaniać z czeluści ziemi, co wcale nie jest tak dalekie od rzeczywistości. Earth House jest w połowie „wkopany” w glebę. Od strony zbocza, linie domu tworzą asymetryczny obrazek. Jednak gdy spojrzymy na fasadę, ukarze się nam bardziej konserwatywna i symetryczna strona domu. Trawa otaczająca całość stała się jednocześnie częścią fasady. W tego typu przedsięwzięciach każdy szczegół jest dopracowany co do joty. Nie ma tutaj przypadkowych materiałów czy nieprzemyślanych konstrukcji. To dom, który w najbardziej pierwotny sposób czerpie z przyrody i staje się jej częścią.